Boksbandages: hoe pak je het aan

Vrouw met boksbandages vlak voor het trainen.

Iedere beginnende vechtsporter stuit wel op dingen waarvan je de denkt: “hùh?”. Dit momentje hadden wij voor het eerst toen we onze bandages gingen omdoen voor een van onze eerste kickboks trainingen.

Wanneer je iemand anders bezig ziet met het inbinden van zijn of haar handen ziet het er simpel uit, maar toen we er zelf mee aan de slag gingen kregen we nou niet echt het idee dat we het goed deden.

Vandaar dit artikel; hieronder kun je lezen hoe je ze gebruikt, maar ook hoe je ze niet gebruikt.

Het belang van boksbandages

Om te beginnen zullen we uitleggen wat het belang is van het inbinden van je handen. Het voornaamste doel van de boksbandages, ook wel windsels, handwraps of zwachtels genoemd, is het beschermen van je knokkels bij het boksen of kickboksen. Daarnaast beschermen ze natuurlijk ook de rest van je handen.

Je beschermt de kleine botten in je handen tegen breken en kneuzen en de spieren in je hand tegen oprekken en scheuren.

De bedoeling van de boksbandages is het vastzetten van je duim en pols zodat deze netjes op hun plek blijven bij impact met een tegenstander of bokszak.

Naast dat je handen beschermd zijn, zijn je handschoenen dat ook. Boksbandages nemen veel zweet op. Dit voorkomt stinkende handschoenen.

Toch last van stinkende handschoenen? Lees dan even ons artikel over stinkende bokshandschoenen.

Binnenhandschoenen of boksbandages

In dit artikel gaan we alleen in op de handwraps die bedoeld zijn voor het inbinden van de handen voor een boks of kickboks training.

Over het intapen van de handen voor een wedstrijd komen we later zeker nog een keer terug.

Voor trainingsdoeleinden heb je binnenhandschoenen en boksbandages en een combinatie van beide. Zowel binnenhandschoenen als bandages worden bij het boksen en kickboksen gebruikt.

Wij raden aan om alleen met de gewone boksbandages aan de slag te gaan. Binnenhandschoenen mogen dan veel tijd besparen, maar ze beschermen aanzienlijk minder goed.

Binnenhandschoenen beschermen minder goed omdat ze nooit strak genoeg om je handen heen zitten. Bij handwraps kan je helemaal zelf bepalen hoe strak je ze omdoet; veel veiliger dus!

De lengte

Bij het aanschaffen van boksbandages is de lengte heel belangrijk. Aan te korte boksbandages heb je niks, deze kan je meteen weer weggooien.

Boksbandages worden meestal aangeboden in lengtes van 2,5 meter en 4 meter en langer. 2,5 meter is over het algemeen voor een volwassen iemand echt te kort en vooral bedoeld voor de jeugd.

Neem dus boksbandages van minimaal 4 meter, zodat je je handen echt goed kunt inpakken en daarmee beschermen.

Niet te strak en niet te los

Het kopje zegt het eigenlijk al; de boksbandages mogen niet te strak zitten maar ook zeker niet te los.

Je kunt je handen redelijk strak inbinden, maar niet zo strak dat je je handen niet meer dicht kunt doen en er geen bloed meer naar je vingers stroomt.

Echter mogen ze ook zeker niet te los zitten. Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, maar als de boksbandages te los zitten beschermen ze niet meer genoeg.

Het wassen van de boksbandages

Misschien spreekt het voor zich, maar je moet je boksbandages na iedere training wassen en het liefst zo snel mogelijk nadat je ze gebruikt hebt.

Zo voorkom je dat ze gaan stinken en wanneer je boksbandages gaan stinken, dan heb je grote kans dat je handschoenen ook gaan stinken.

En zoals al eerder in dit artikel genoemd, stinkende bokshandschoenen wil je absoluut niet.

Zorg ook dat je je boksbandages na het wassen goed laat drogen en rol ze vervolgens op, zo voorkom je dat ze gaan kreuken.

Heb je hier geen zin in? Neem dan boksbandages die minder snel kreukelen. Dat scheelt weer met het doen van de was en zorgt er uiteindelijk voor dat je een stuk makkelijker je boksbandages om kunt doen! Wij hebben zelf er goede ervaringen met de boksbandages onderaan deze pagina.

Boksbandages omdoen

En dan tot slot het inbinden, in de sportschool wil je niet voor paal staan, oefen daarom thuis alvast even met het inbinden.

Op YouTube zijn veel video’s te vinden die uitleggen hoe je je boksbandages moet omdoen.

Wij hebben er twee uitgekozen die volgens ons het inbinden het beste voordoen. Er zijn namelijk veel verschillende manieren.

Wij vinden het belangrijk dat de duim ook meegenomen wordt en dat vooral de pols stevig is ingebonden.

Wat we vaak zien is dat er helemaal wordt doorgerold tot op de helft van de onderarm, dit ziet er misschien tof uit.. Maar je hebt er niks aan..

De belangrijkste punten zijn de pols en de duim. Om de boksbandages nog steviger om te doen maak je het klittenbandje het best dicht op de plek waar je pols buigt.

Welke boksbandages moet je kopen?

Zoals hierboven al vermeld is het belangrijkste om op te letten dat je boksbandages koopt van de juiste lengte (meestal 460 cm).

Let erop dat je dus altijd senior boksbandages koopt, want te korte boksbandages bieden niet genoeg bescherming.

Hieronder kun je enkele van onze favoriete boksbandages bekijken. Deze zijn allemaal in de goede lengte te koop.

Dat was ‘m weer, als het goed is weet je nu hoe je je handen moet inbinden en waarom. Heb je nog vragen? Wij staan voor je klaar!

3 Reacties

 1. Karim

  Top dit! Ben zelf net begonnen met boksen (zaktraining) en deed altijd maar wat met die bandages. Gewoon strak omdoen en klaar.. nu alleen nog ff oefenen thuis 😉

  Antwoord
  • Judith

   Snel nog even gelezen voor de training!

   Antwoord
 2. Kees

  Heel erg bedankt voor dit artikel. Het beantwoord precies de vragen over boksbandages die ik had.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bokshandschoenen keuzegids | M A T C L U B - […] er in ieder geval voor dat wanneer je handschoenen gaat passen je altijd je boksbandages om hebt. Dan weet je zeker…
 2. Stinkende bokshandschoenen? | M A T C L U B - […] klinkt misschien logisch; maar gebruik schone boksbandages. De boksbandages nemen een groot deel van het zweet op. Het is…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

SportSport